Историята на McVitie’s

1809 – историята започва с раждането на Робърт Мак Вити в Шотландия, който ще стане чирак на пекар в Дъмфрийс, Шотландия.

1830 – през 1830 г. Робърт и баща му Уилям отварят магазин за провизии на Роуз стрийт в Единбург. Сутеренът на сградата е определен за пекарна. Продукцията на Робърт става толкова популярна, че той има възможността да отвори и други магазини и да развие допълнително бизнеса Магазинът и сградата на Роуз стрийт днес – почти непроменена от времето, когато Робърт Мак Вити работи и живее тук.

1830

1844 – Робърт се жени през 1844 г. Усещайки, че неговия бъдещ бизнес е свързан с изпичането той изпраща своите двама сина (Уилям и Робърт младши) в Европа, за да изучат изкуството на изпичането.

1844

1880 – 40 години по-късно през 1884 Робърт умира, оставяйки бизнеса на своя син Робърт младши. По това време те са известни и харесвани в Единбург. Едно от първите неща, които Робърт младши предприема е да отвори по-голяма фабрика.

1880

1888 – през 1875 г. Чарлз Прайс се присъединява към компанията. През следващите 13 години той развива бизнеса от малката пекарна в Единбург до място, което става символ за производство на стоки за домашна употреба. Известна като McVitie’s & Price компанията разполага с четирима представителя, покриващи по-голямата част от страната. Тогава става ясно, че нарастващото търсене няма как да бъде удовлетворено единствено от малката пекарна. През 1888 г. отваря врати нова фабрика в покрайнините на Единбург.

1888

1892 – през следващите години от старта на новата фабрика Александър Грант, който работи в компанията от 1887 г. създава и произвежда първата Digestive Original бисквита по своя рецепта. Тази традиционна и тайна рецепта се използва и до днешни дни.

1893

1902 – с нарастването на обема на търговията в Лондон през 1902 г. отваря врати новата фабрика в Харлесден, Северен Лондон.

1902

1914 – търсенето на бисквити се увеличава постоянно поради избухналата Първа Световна Война и за да го задоволи нова фабрика отваря врати в Манчестър. Към компанията се обръща британското правителство, за да сподели своите рецепти и производствени ресурси при доставката на „железните дажби“ от обикновени бисквити – използваните в метални опаковки храни за войниците.

1914

1920 – приготвянето на вкусните бисквити McVitie’s през 1920 г.

1920

1924 – през 1924 г. Джордж Бини – водач на Оксфордската арктическа експедиция отдаде почит на McVitie’s & Price. Те ще имат нужда при своите пътешествия храните да бъдат съхранявани за тях. Това е една от първите експедиции през ранния 20-ти век, които използват бисквити при пътуванията.

1924

1925 – през 1925 г. е първия опит за производство на шоколадови бисквити под марката Homewheat Chocolate Digestive (сега известни като McVitie’s Chocolate Digestive). Очевидно е голямото внимание при тяхното производство.

1925

1927 – през 1927 г. McVitie’s & Price представят Джафа Кейк. В него се съдържа комбинация от кайсиева пълпа, захар и масло от мандарин, формиращи слоя конфитюр. Те получават своето наименование от портокалите, които са основата на вкуса. Въпреки предизвикателството на Кралските митнически и акцизни служби и по-точно, че Джафа кейк е бисквита и следователно подлежи на облагане с ДДС McVitie’s успешно доказва, че това всъщност е кейк и те така и до ден днешен не се облагат с ДДС.

1927

1932 – Penguin се създава през 1932 г. от Уилям Мак Доналд, производител на бисквити от Глазгоу и през 1946 г. тази марка влиза в семейството на McVitie’s

1932

1945 – суровото влияние на Втората Световна Война оказва своето силно влияние върху бизнеса и така от произвежданите 370 вида кейкове и бисквити през 1939 г остават едва 10 през 1945 г, повечето от които се произвеждат и приемат успешно и до ден днешен.

1945

1947 – McVitie’s & Price създават през 1947 г. сватбената торта на Принцеса Елизабет и лейтанант Филип Маунтбатън, която е с височина от 2,5 метра. Поради оскъдицата от следвоенното време съставките са изпратени като подаръци от презокеанските провинции . Парчетата от тази торта са раздадени след това на деца, училища и други институции.

1947

1948 – през 1948 г McVitie’s & Price и Macfarlane Lang се обединяват и така се ражда United Biscuit – днешното име на компанията.

1948

1956 – фабриката в Харлесден, Северен Лондон става първата в света фабрика за бисквити напълно автоматизирана. По този начин се постига впечатляващото увеличение на производството с 1000 %.

1956

1985 – нова култова марка се ражда през 1985 г. – Hob Nobs. Много силното търсене на Original варианта е основание за създаването през 1987 г. на шоколадовата серия.

1985

1988 – нова марка се ражда през 1988 г – Boasters и става една от най-продаваемите марки за бисквити тип кукис, предназначени за специални моменти. 20 години по-късно марката все още е изключително позната и продаваема сред потребителите.

1988

1997 – през 1997 г. най-обичаната британска шоколадова бисквита организира щафета от 20 британски жени, които прекосиха разстоянието от Северна Канада до Северния полюс през плаващите ледници и ледени блокове. Щафетната палка, която се предаваше от екип на екип бе „P. Penelope Penguin“ на McVitie’s.

1997

1999 – през 1999 г семейството на Digestive се увеличава с още един член – Caramel Digestives с млечен шоколад – уникална бисквита за всекидневна употреба.

1999

2002 – фабриката в Харлесден, Северен Лондон отбелязва 100 годишнината от своето основаване.

2002

2004 – McVitie’s Milk Chocolate Caramel Digestive печели състезанието „Потапянето за Британия“, побеждавайки всички останали бисквити на McVitie’s и печелейки званието „Любимата на нацията McVitie’s бисквита за потапяне в чаша“.

2004

2009 – McVitie’s правят първата стъпка в категория бисквити, която е 50 % намаление на нивото на наситените мазнини, намерила отражение в Digestive, Rich Tea и Hob Nobs.

2009

2017 – McVitie’s е на рафта в супера с новия си облик!

new image mcvities bulgaria 2017